2009-2011 Dönemi Yeni Üyeler Tanışma Yemeği

* Samsev Başkanı Rüştü Araboğlu’nun Gecede Yapmış Olduğu Konuşma Metni

Sayın Milletvekilim, çok kıymetli protokol mensupları, Saygıdeğer konuklar, Gecemize hoş geldiniz.
1988 yılında bir avuç Samsun sevdalısı tarafından kurulan vakfımız bu gün 21. Yılını doldurmuş bulunuyor.
İsmini duyanların açılımını haklı olarak ‘Samsun’u Sevenler Derneği’ olarak yorumladığı, geride kalan 21 yılda tüm imkansızlıklara rağmen ayakta kalmayı başaran, bununla birlikte Samsun için projeler üretmiş vakfınız, Sam-Sev.

Üyelerinin her birisinin farklı görüş ve siyasete sahip olmasına rağmen asla hiçbir görüşün arka bahçesi olmadan, sadece Samsun menfaatleri yönünde çabalamış sivil toplum örgütü…

Sokakta simit satan vatandaşından sporcusuna kadar kent adına ortaya koyduğu tavrı ile umut olmuş, gündem belirlemiş ve Samsun menfaatlerini kollamaya çalışmış vakfınız…

Bu güne kadar onlarca, çağdaş Türkiye’nin yüzü olan Samsunlu öğrencilere öğrenim bursu veren vakfınız…

Her şeye rağmen kent çıkarlarını kamuoyu gündemine sunmuş, çözüm önerilerini getirmiş ve takipçisi olmuş, gerektiğinde ilgilileri karşısına almak pahasına bu hakları korumaya çalışmış vakfınız, SAMSEV..
Samsun Spor, Eğitim ve Tanıtım Vakfı
Hafızası yanıltır insanı, tazelemek gerekir.
Bakınız, neler yapmış geride kalan 21 yılda vakfınız Sam-Sev;
Böyle bir sivil toplum örgütü gerekliliğini ortaya koymuş ve 1988 şartlarında duyarlı Samsunluları bir araya getirmiş, Vakıf çatısında toplamayı başarmıştır. Her ihtimale karşı vakıf senedine, dağılması halinde tüm varlığı ile Samsun spor’a devredilmek şartını koymayı ihmal etmemiştir.

19 Mayıs kenti Samsun’un bu coşkuyu çok daha görkemli kutlaması gereğini telaffuz ederek, 1990 yılında öneri götürmüş ve o günden sonra resmi 19 Mayıs etkinlikleri hafta ölçeğine yayılarak kutlanmaya başlamış, vakfımız da organizasyon komitesi içerisinde yer almıştır.

Kentin önünü kesen fuar ve demiryolu engellerini ortadan kalkması ve deniz ile kucaklaşması için ‘Sahilimi İstiyorum’ kampanyası ile 40.000 imza toplamış ilgililere sunmuştur. Dönemin Valisi ve Belediye başkanı da projeyi sahiplenmiş,  bugün her türlü taktiri hak eden sahil yapılanmasında vakfımızın fikri katkısı olmuştur.

Üç yıl üst üste ‘Kent Sempozyum’ları düzenledi vakfınız. Bu toplantılarda kentimizin öncelikleri ortaya kondu, çözüm önerileri sunuldu. O dönemde aşılamayan engeller nedeni ile devam edilemedi.  Şimdi gerekliliği bir kez daha fark edilen bu toplantıları yeniden düzenlemek için düşünce aşamasındayız.

Kentimizin en önemli markası olan Samsun spor’umuz için zor dönemlerinde maddi anlamda önünü açan uygulamalar yaptık. Geçen dönem yönetim kurulumuz üyelerinin şahsi katkıları ile, yapılan kampanyalara iştirak ettik, takıma destek amaçlı kurulan derneklere omuz verdik.

Ortak paydası Samsun’dur vakfımızın. Bu paydada doğru olan tüm çağrılara iştirak ederiz.
Biz istiyoruz ki;
Bu kentin evladı okumak için terk ettiği kentine kariyerine uygun alanlarda çalışmak için geri dönsün,
Buraya göç eden insanlar artık bu kente birikimleri ile gelsin,
Eğitimde başarı grafiğimizi yukarı çevirelim,
İşsizlik oranlarında ülkenin güney doğudan sonra en yüksek oranına sahip unvanımızı artık bırakalım,

İstiyoruz ki, hep bahsi geçen ‘Yatırımlar ve İş Alanları’ konuları artık siyasi malzeme olmaktan öte geçsin,

Aklına esenin ülkenin en mümbit topraklar üzerine anlaşılmaz şeyler inşa etmediği temiz yatırımları istiyoruz.
Artık ‘Mobil Santral’ örnekleri ya da onun değişik versiyonlarını istemiyoruz.

Hep konuşuluyor,  herkes gerekliliği konusunda hemfikir olmuş, çevre illerin hepsinde var, ancak kentimize bir türlü uygun görülmedi. Teşvikten bahsediyorum sevgili dostlar. Sektörel mi olsun bölgesel mi,  Tarımsal destek de olsun derken çok vakit kaybettik. Biz bunları konuşurken, birileri bizi, ‘siz zengin kentsiniz’ diyerek oyalarken, bu kentin insanı dahi teşvikli alanları yatırım için tercih ettiler.

Bir kente ekonomik girdi sağlayacak önemli yatırımların gelirken aradığı Otel-kongre merkezi-, fuar alanı konularında ilerleme kaydetmek istiyoruz. Büyükşehir olarak anılan kentimizin bu çağrıya yakışması en önemli arzumuzdur.

Mevcut Kapalı Spor Salonun yetersizliği SBK sayesinde tescillenmiştir. Yeni binasında ve bazı turnuva gerekleri nedeniyle çağdaş yapıya sahip, kapasitesi yüksek Kapalı Spor Salonunu hak ediyoruz.

Her seçimde iktidar partisinden yana tercih koyar Samsun, son üç seçimde olduğu gibi.
Ancak bir türlü hak ettiği yere ulaşamaz.
Hep söylediğimiz ‘Bir Bakanımız Yok’ nidaları yankı bulmuş olacak ki, artık ‘Bir Bakanımız Var’. Yeri gelmişken Sayın Bayındırlık ve İskân Bakanımız Mustafa Demir beyefendiyi vakfım adına bir kez daha kutluyorum. Üstlendiği sorumluluk büyük. Ama beklentiler de büyük. Bu beklentilerin Samsun noktasında kendisinin yanında olacağımızı sanırım ifade etmeme gerek yok.

Sevgili dostlar, tüm bu söylemlerim sadece erk sahibi olanlara değildir. Bu kentin bir çok örgütü var. Bir araya gelmeli, ne istediğimizi bilmeliyiz.  Bunu yaparken siyaset yapmamalı, kentin menfaatlerini gözetiyor olmalı ve akil olmalıyız. Bu sebeplerle SAMSEV, Çevre Birlikteliği ve Sivil Toplum Platformlarının üyesidir.

Samsun’u ve onun menfaatlerini bu denli telaffuz eden kurumlar, ona zarar vermekten kaçınırlar.  Samsun konu olduğunda kentimizi idare edenlerden farklı düşünmeleri, yapacakları doğru işlere mani olmaları, görüşleri istendiğinde doğru olan her projelerde destek olmamaları mümkün mü?

Hepinizin bildiği rakamlar, kıyaslamalar vermek istemiyorum. Buradaki herkes gibi ben de Samsun’u seviyorum. Olumsuzlukları konuşmakta hoşuma gitmiyor.
Bununla birlikte, Samsev önemli bir sivil toplum örgütüdür. Gönüllüdür yani.  O halde bu mevkide bulunmanın gereğini hem gönül adına, hem hızla tükettiğimiz kaynaklarımız adına, hem de bizden sonra bu kentte yaşayacaklar adına yaparız.
Bunları yaparken kimseye küsmeyecek, ar meselesi yapmayacağız. Kurumumun duruşuna zarar vermeden, tüzel kişiliği koruyarak, vekaletinize ihanet etmeden..

Pek tabii ki 21 yılı özetlemek kolay değil. Başlıklar halinde devam ediyorum nakletmeye.
2003 yılından bu yana toplam 203 öğrenciye yaklaşık 75.000 TL burs verdik. Sadece bu yıl 33 aydın gencimize burs veriyor Samsev.
Aidat bağışlarınızla, zor şartlarda yaptırdığımız kentimizin yegâne simgesi Atatürk Heykelinin minyatürleri ve panolarından elde ettiğimiz gelirlerle. Bir de bize inanan bağışçılarımız vasıtası ile yapıyoruz bunları. Kendilerine teşekkür ediyorum katkılarından ötürü. Bu sayıyı ne kadar artırırsak, gelecek endişelerimizi o kadar azaltırız.
Bunun için sizlerden bağış çelenklerimizi kullanmanızı özellikle rica ediyorum. Bahsettiğim ürünlerimizi burada inceleyebilir, ya da yeniden düzenlediğimiz  www.samsev.org.tr  adresinde bulabilirsiniz.
Sipariş vermek için vakfa üye olmak zorunluluğu olmadığını hatırlatırım.

Bu yıl çok güzel bir gelişme yaşadık. Vakıflar üye alamıyordu. Bu nedenle 1988 de yapılan kayıtlar ile sınırlı kalmıştı üye listemiz.  Ancak vefat eden bir üyenin vasiyeti ile ki, ben buna canlı örneğim,  ya da hayatta olanın feragati ile yeni üye alınabiliyordu.
Ancak geçtiğimiz yıl Vakıf Yasasında yapılan değişiklikle üye alabilmenin önü açıldı ve Nisan 2009 ayında yaptığımız genel kurulda 40 yeni üye kazandık. Onların sekiz tanesi de şu anda yönetim kurulumuzda görev yapıyorlar. Verdikleri güç için tüm yeni üyelerimize teşekkür ederim.

Kürsünün sihri sevgili dostlar, fena halde açıldım ve susmaya pek niyetim yok, böylesi bir katılımı görünce hele…

Şimdi keyifli kısmına geliyoruz.

Başarıyı her zaman takdir ettik. Eğitimde-Sporda ve Tanıtımda kentimizi başarı ile temsil edenlere destek olmaya çalıştık hep.
Daha bundan bir ay önce sonuçlanan Türkiye Bayanlar Basketbol Birinci Liginde bu yıl oynamaya başlamasına rağmen şampiyonluğu kıl payı kaçıran, önümüzdeki sezonda kentimizi Avrupa Kupasında temsil edecek olan Samsun Basketbol kulübü bunlardan önde geleni. Yıl boyunca çektikleri sıkıntıları hepiniz kadar biliyorum. Ancak bunlar SBK’yı ve onu yönetenleri durdurmadı, koştular hayallerinin peşinden.
Sevgili başkan Hüseyin Tayıncı aramızda bu akşam.  Samsun Basketbol Kulübünü kutlamak istiyoruz. Kendilerine vakfımız adına plaket takdim etmek üzere davet ediyorum. Plaketini vermek üzere İlkadım Belediye Başkanı Sayın Necattin Demirtaş’ı davet ediyorum.

Üç de bireysel başarı getiren sporcumuz var ki, nasıl gelecek vaat ediyorlar bilseniz..
Sessiz sedasız kentimizi ve ülkemizi temsil ettiler, şimdi açıklayacağım dallarda önemli başarılar ile döndüler.
5000 mt. Türkiye Yıldızlar 1.si, Balkan 4.sü, Gençler Türkiye Milli Sporcusu Tuğçe GÜNEŞ
Avrupa yürüyüş şampiyonası 3.sü Elif KOÇ
German Open Tekvando 1.si Kübra Dürdane ÇAKIR
Onları gönülden kutluyorum. Haziran ayı içerisinde daha uygun olacağını düşündüğümüz vakıf merkezimize davet edip ödüllendireceğiz.

Vakıf işleri kolay olmuyor dostlar..
Zaman lazım, destek lazım.
En önemlisi inanmak lazım.
Peki, kimler var, zamanını, desteğini veren, inanan??
Bir defa Yönetim kurullarında yıllarca hizmet vermiş çok değerli isimler var. Bir çoğu burada bu akşam. Hepsini gönülden selamlıyorum. Tüm emekleri için Samsun adına teşekkür ediyorum.

Bir de yönetim kurulu başkanları var..
Tüm enerjilerini bu işe vakfederler.
Uzun yılları geride bırakmalarına rağmen yorulmaktan dem vurur, şikayet ederler. Ama laftadır o, en ufak yılgınlık göremezsiniz, konu Samsun olduğunda..
Evet, dostlar var… Sayıları az, ama var…
Tam 21 yılı geride bırakmış vakfımız.
Bu sürenin 7 yılında görev yapan bir gönüllü..
Sayın Refik MORAL  Plaketini taktim etmek üzere İl Özel İdare Genel Sekreteri Sayın Aslan Karanfil’i davet ediyorum.

Bir sevgili başkanım daha var, kentimizdeki bu eksiği görmüş, kuruluşta fikir babalığı ve kurucu başkanlığı,  4 yılına bizzat şahit olduğum TAM 17 YIL vakfımızın başkanlığını yapmış.

Evet, düşündüğünüz kişi,  Sayın Sadi SUBAŞI..
Ama bir dakika sabır lütfen, değerli alkışlarınızı saklayınız.. Ben kendisini şöyle davet etmek istiyorum buraya;
2009-2011 dönemi yönetim kurulumuzun tüm üyelerinin ortak kararı ile
VAKFIMIZIN ONURSAL BAŞKANI SAYIN SADİ SUBAŞI,
sizi kürsüye davet ediyorum;
Plaketini vermek üzere sayın Samsun Milletvekili Prof.Dr.Osman Çakır’ı davet ediyorum.

”Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkıma malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm.
Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım.”
Diye kendisini anlatan ve bağımsızlığına ne denli düşkün olduğunu ifade eden Mustafa Kemal Atatürk, bu hayalini gerçekleştirmek üzere Samsun’a çıkışının üstünden 90 Yıl geçmiş.

Bizi çevreleyen ülkelere ve düzenlerine baktığımda kurucusunun ardından bu kadar giden, onun fikirlerine ve emanetlerine sahip çıkan başka bir ülke göremiyorum. Sağlam temellere oturtulmuş bir Cumhuriyet ancak bu değerlere sahip çıkarak onu buralara getirebilirdi.
Bu yıl 19 Mayıs etkinlikleri oldukça coşkuluydu. Organizasyon için sayın Valime teşekkürlerimizi sunuyorum.  19 Mayıs tarihi, milli mücadele meşalesinin ateşlendiği başlangıç noktası olarak hizmet eden Samsun’u önemli kılmaktadır.

Sayın vekilim, sevgili dostlar,
Samsev’in 21 yıldır üyelerini bir araya getirdiği benim bildiğim ilk toplantıydı bu akşamki.  Kararı aldığımızdan bu güne heyecanlıydık birlikte olacağımız için.
O günden bu yana Samsev çalışanları ve yönetim kurulu
büyük özveri gösterdiler,
Yelken Kulübü yönetimi tam bir işbirliği sergiledi,
Az sonra dinleyeceğiniz ve hepsini yakinen tanıdığınız DİNAZORLAR bizi kırmadılar ve buradalar.
Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

Ve,
Vakfım adına protokol mensubu konuklarımıza burada oldukları için gönülden teşekkür ederim.
Sizler, hepiniz çok önemlisiniz.
İçten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

© 1988-2024 SAM-SEV | Samsun, Spor, Eğitim ve Tanıtma Vakfı | Tüm hakları saklıdır