Samsun Büyükşehir Belediyemizin Kültür Park üzerinde yapmaya hazırlandığı “İlçe Terminal Binası” ile ilgili vakfımız görüşlerini bilgilerinize sunuyoruz.

Kıymetli Samsunlular,

Son zamanlarda Büyükşehir Belediyemizin geçmiş dönemlerde ki uygulamaları ile çelişen ve akıllarda soru işareti yaratan birçok faaliyetine tanık olmaktayız. Kent tarihi için yakın sayılabilecek aralıklarla alınan farklı kararlar ve uygulamalar, hangisinin doğru olduğu konusunda Samsun halkında kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Bir kentli olarak yaşantımızı yakından ilgilendiren ve etkileyen bu konularda ki görüşümüzü Samsun Kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

2016 yılında, Türkiye’de bir ilk Tema’sı ile “Cadde Avm” şeklinde düzenlenerek taşıt trafiğine kapatılan İstiklal (Çiftlik) caddesi aradan 4 yıl bile geçmeden 2020 yılı başında tekrar taşıt trafiğine açılmıştır.

2017 yılında Samsun Cumhuriyet Meydanında ki bina cephelerine monte edilen metal kuş figürleri 2020 yılında sökülmüşlerdir.

Hatırlardadır….Site Camii pasajında bulunan dükkânlar, oldukça hararetli geçen bir sürecin ardından kullanıcılarına satılmıştı. Bugün bu pasajdaki dükkânların yeniden istimlak edilmesi söz konusudur.

Atakum/Kurupelit mevkiinde 2016 yılında kullanıma açılan  “Yat Limanının yine bugünlerde tekrar doldurulması gündemdedir.

 

Bizler….. Yukarıdaki örneklerde ki mantığı, savurganlığı, öncesizlikleri ve hangi kararın doğru hangisinin yanlış olduğunu anlamaya ve içinde “Kent menfaati” bulmaya gayret ediyoruz. Ancak bulamıyoruz. Bunlardan hangisi doğrudur?

Önceki yapılan doğruysa bugün yapılana ne ad koyacağız?

Bugünkü doğruysa bu değişiklikler neden yapıldı?

 

Bizler…. Zaten kısıtlı olan maddi kaynaklarımızın iyi düşünülmüş ve planlanmış projelerde ve toplumsal uzlaşı kültürü çerçevesinde halkın da bilgilendirilerek kullanılmasını arzu ediyoruz.

 

Şimdi yukarıdaki örneklere bir yenisi daha eklenmekte.

Büyükşehir Belediyemiz, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ve daha önce Borsa Sitesi, Bafra Garajı gibi yapıları da barındıran Atatürk Kültür Merkezi’ nin hemen yanında bulunan “Kültür park” üzerinde İlçe dolmuş hatlarının toplanacağı bir “Terminal binası” yapmak istiyor.

Üstelik…..

Kentin ve Kentlinin deniz ile ilişkisinin kurulması için geçmişte verilen bunca emek ve çekilen sıkıntıya rağmen…

Kıyı kanunu hükümleri gereği dolgu alanlarına inşaat yapma hukuksuzluğuna rağmen…

Ve…

Samsun Ulaşım Master Planı’na göre İlçelerden yolcu taşıyan minibüslerin şehir içine sokulmaması kararına rağmen…

 

Kıymetli Samsunlular,

Terminal Binası yapıldığında;

17 ilçemizden gelecek minibüslerin giriş çıkışları nedeniyle Kent içi ulaşımda büyük bir trafik yoğunluğu ve karmaşası yaşanacak,

1990’lı yılların sonunda dinlenme ve gezinti alanı olarak halkın kullanımına sunulan ve kentin  önemli bir rekreasyon alanı olan “Park” ortadan kaldırılmış olacaktır.

Bu çerçevede, Samsun Büyükşehir Belediyemizi almış olduğu bu kararı gözden geçirmeye ve bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

SAM-SEV YÖNETİM KURULU

© 1988-2024 SAM-SEV | Samsun, Spor, Eğitim ve Tanıtma Vakfı | Tüm hakları saklıdır